Sporten en een hoortoestel dragen? Gebruik deze tips!

Gepubliceerd op 21 juni 2022 om 11:33

Steeds meer mensen vragen zich af of ze een gehoorapparaat kunnen dragen tijdens het sporten. Het antwoord is natuurlijk gewoon: ja! De moderne hoortoestellen zijn ontworpen om je dingen te laten doen waar je van houdt, inclusief het zweten. Hoortoestellen kunnen ook de communicatie, veiligheid en plezier stimuleren tijdens je favoriete activiteiten. Houd wel rekening met een aantal tips. Welke tips dat zijn? Dat lees je in deze blog! 

De juiste voorbereiding 

Om te beginnen willen we je meegeven dat het belangrijk is om altijd goed voorbereid de deur uit te gaan. Of je nu naar school gaat, naar de sportschool gaat of gewoon naar je werk. Zorg dat je altijd een extra paar Rayovac 312 batterijen in je tas hebt liggen. Mocht er namelijk toch iets misgaan met de batterijen van je gehoorapparaat, heb je in ieder geval een back-up klaarstaan! 

Overleg met je audicien 

Vertel je audicien over de sport die je beoefent of wilt gaan beoefenen. Het type hoortoestel dat het beste bij je past wordt namelijk niet alleen bepaald door je gehoorverlies, maar ook door je lichamelijke activiteit. ‘In het oor’ hoortoestellen of hoortoestellen die in de gehoorgang wordt gedragen zijn beter beschermd tegen wind en regen dan de zogenaamde ‘achter het oor’ hoortoestellen. 

Hulpmiddelen tijdens het sporten 

Investeer in beschermende hulpmiddelen. Wanneer je ‘achter het oor’ toestellen draagt, maak ze dan vast met een extra koordje zodat ze niet op de grond kunnen vallen als ze per ongeluk van je oor losraken. Zo’n koordje voorkomt dat je hoortoestel uitvalt door zweet. Wat ook nog wel eens kan helpen is een stukje keukenpapier achter het hoortoestel. Dit vangt een groot gedeelte van het zweet op. Een teveel aan vocht kan de hoortoestellen beschadigen. Het is dan ook raadzaam om na het sporten een droogapparaat te gebruiken. 

Goede fysieke conditie = goed gehoor 

Wist je dat regelmatige lichaamsbeweging belangrijk is voor je gehoor? Je gehoor is een orgaan dat behoefte heeft aan een constante toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. Hoe het werkt? Door te bewegen zorg je voor een verbeterde bloedtoevoer naar de buitenste haarcellen in het slakkenhuis. Het slakkenhuis zet mechanische vibraties om in elektrische zenuwimpulsen en stuurt die door naar onze hersenen. Dankzij die impulsen kunnen we geluiden horen en begrijpen. 

 

Een actieve levensstijl is daarom niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor het gehoor. Dankzij een actieve levensstijl verbetert de structuur van het binnenoor en de gevoelige trilhaarcellen. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb